Technische mogelijkheden

 

Visie op ICT

Mijn stageschool, school X heeft geen echte officiële visie geformuleerd op ICT gebruik. Nochtans had de directeur wel een eigen visie. Hij is van mening dat ICT moderne technologische middelen zijn. Deze middelen moet je dus gebruiken hoe je zelf wenst. De enige voorwaarde die hij stelt voor ICT-gebruik op school is dat men ICT moet gebruiken en aanleren met gezond verstand. 

 

Software

Windows 10 

Internet Explorer

Google Chrome

Interactive tools

Alinea (voorleessoftware)

Office 365: 

- PowerPoint 

- Excel

- Word

- OneDrive 

Bingel

Bordboeken van VAN IN (Wiskunde, Nederlands)

VLC media player

 

De leerkrachten maken ook veel gebruik van online software. Hieronder enkele voorbeelden:

- YouTube 

- Computermeester

- Ketnet (karrewiet filmpjes kijken)

-Bingel

 

Onderzoeksmethoden

 

In eerste instantie heb ik veel vragen gesteld aan mijn mentor. Doordat mijn mentor niet van alles op de hoogte was, ben ik naar meester Koen gestapt. Meester Koen kon me wat informatie bieden over de beschikbare soft- en hardware doordat hij tot en met vorig jaar nog ICT-coördinator was geweest. In de lerarenkamer heb ik gepeild naar de deskundigheid van de leerkrachten en hoe zij ICT integreren in hun lessen. Verder heb ik ook subtiel met een aantal leerlingen gesproken om te vragen of zij af en toe met de computer mogen werken tijdens de lessen. Ten slotte heb ik nog een afspraak gemaakt met de directeur waar ik naar de schoolvisie vroeg, extra  naar de informatie over de hard- en software heb gepeild en de deskundigheid van zijn leerkrachten heb besproken. 

Hardware

In elke klas, buiten in groep 1, is er een digitaal bord.

De school beschikt over 5 tablets en 6 iPads. 5 tablets liggen voornamelijk in groep 8, omdat hier geen computers aanwezig zijn. Er is ook een vaste iPad in de turnzaal.

Op school zijn er twee smartboards aanwezig. De school is hier niet zo tevreden over, vandaar dat het bij deze twee borden zal blijven. 

In elke klas is een beamer aanwezig. 

In elke klas, exclusief groep 8, zijn er een aantal computers aanwezig. In de klas waar ik stage deed, groep 4 dus, waren er 4 computers aanwezig. Deze 4 computers beschikten allemaal over een toetsenbord, een muis en een hoofdtelefoon.

Elke leerkracht heeft vorig jaar een laptop gekregen van de school. 

Op de school kan je ook gebruik maken van een videocamera. In praktijk is deze videocamera achterhaald, waardoor deze niet meer gebruik wordt. 

De leerkrachten kunnen ook gebruik maken van een compact camera. In realiteit gebruiken de leerkrachten voornamelijk hun gsm.

In de nabewaking is er ook een TV aanwezig.

In elke klas staat een CD-speler. 

De leerkrachten kunnen ook gebruikmaken van een externe DVD- speler. Ze kunnen deze dus koppelen aan de laptops.

Er is een kopieerapparaat aanwezig.

Deskundigheid

Vroeger had school X een ICT-coördinator. Deze ICT-coördinator was meester Koen. Meester Koen kende veel van computers, maar na een tijd begon hij ook achter te lopen. Onze wereld evolueert heel snel als het op ICT aankomt en meester Koen kon niet meer volgen. Vanaf toen heeft de school beslist om geen ICT-coördinator meer te hebben. Het schoolteam fungeert nu als coördinator. De ene leerkracht weet wat meer over ICT dan de andere. Het is de bedoeling dat de leerkrachten elkaar helpen en aanvullen. Wanneer er zich toch problemen voordoen, die het schoolteam niet kunnen oplossen, laat de directeur een extern persoon komen die dit dan oplost. Meestal gaat dit dan over soft- en hardware problemen. 

Natuurlijk is de ene leerkracht meer bezig met ICT dan de andere. In groep 3 en groep 5 zijn ze bv veel bezig met het integreren van ICT in hun lessen. De leerkracht van groep 5 heeft bv begin dit jaar aan een bundel gewerkt over mediawijsheid. Ze heeft ook al gewerkt rond PowerPoint en Stopmotion. In groep 3 wordt intensief gewerkt met het programma Alinea. Vaak wanneer de leerkracht een hoekenwerk doet, zit er een digibord hoek in. Hierin kunnen de leerlingen bepaalde vaardigheden oefenen of spelletjes spelen. In groep 4, de klas waar ik stage deed, werd voornamelijk gewerkt met Bingel. De bingelhoek was ook vaak verwerkt in het hoekenwerk. Elke maandag keken de leerlingen ook een karrewietfilmpje. Mijn mentor gaf toe dat voor de rest ze niet echt bezig was met ICT. Dit kwam mede omdat ze zelf hier niet zo thuis in was.