Opdrachten
Op deze pagina vindt u voor elke ICT-eindterm een activiteit of opdracht die u als leerkracht in uw eigen klas kan toepassen. De opdrachten zijn gebaseerd op mijn stageklas. Mijn stageklas waren leerlingen uit groep 4 (tweede leerjaar.)
Bij het maken van deze activiteiten heb ik rekening gehouden met voornamelijk het vier in balans-model. Ik heb me vooral gefocust op de beschikbare hard- en software van mijn stageklas. Doordat groep 4 maar beschikt over 4 computers, was het dus moeilijk om alle leerlingen tegelijkertijd aan de computer te laten werken. Vaak heb ik dit opgelost door activiteiten te voorzien in de vorm van een hoekenwerk met dan een ICT- hoek waarin de leerlingen dus konden werken. Ik heb rekening gehouden met de deskundigheid van de leerkrachten, maar ik heb toch geprobeerd om een beetje boven hun niveau te werken. Het is belangrijk dat je als leerkracht uitdaging creëert voor de leerlingen, maar ik ben van mening dat uitdaging voor de leerkracht ook belangrijk is. Vermits er geen schoolvisie bestaat, was het moeilijk om mijn activiteiten hierop te baseren. De directeur heeft wel aangehaald dat hij het belangrijk vond dat ICT gebruikt werd met gezond verstand. Ik zorg er dus voor dat in elke activiteit ICT op een veilige, doelmatige en verantwoorde manier wordt gebruikt.
De pijlers van de krachtige leeromgeving zijn ook zeer belangrijk. Ze zorgen dat de betrokkenheid en het welbevinden van de leerlingen hoog blijft. Er zijn 7 didactische pijlers:
- Positief en motiverend klasklimaat
- Werkelijkheidsnabij
- Leerlingenactiviteit
- Leerlingeninitiatief
- Differentiatie
- Waardevol
- Herhaling en geleidelijkheid
Ik zorg er dus voor dat deze in zoveel mogelijk lessen aanbod komen. In elke les wordt er zeker gewerkt rond "leerlingenactiviteit". Ik zorg ervoor dat de leerlingen echt aan het werk gaan. Bij sommige lessen, zorg ik voor ondersteuningsopdrachten en verdiepingsopdrachten. Bij de les rond PPT voorzie ik bijvoorbeeld een extra opdracht voor de snelle werkers. Bij de dramales zijn er situatiekaarten om de "zwakkere leerlingen" te ondersteunen. De les rond Palmzondag wordt gegeven in de goede week. Dit is bewust gekozen zodat het werkelijkheidsnabijer wordt. De activiteit waarin ze een mail moeten sturen naar de sint, plaatsen we uiteraard eind november/ begin december. Op deze manier wordt het werkelijkheidsnabijer en zullen de leerlingen meer betrokken zijn. Veel activiteiten zijn natuurlijk waardevol, de leerlingen zullen sommige apps ook verder willen gebruiken in het dagelijkse leven. Ik probeer in mijn les de leerlingen ook zoveel mogelijk te motiveren bij het begin van de les. Nadien is het de bedoeling dat de leerkracht rond loopt en de leerlingen ondersteunt waar nodig. Een positief en motiverend klasklimaat is zeer belangrijk. Het is ook niet de bedoeling dat ik de leerlingen zo voor de leeuwen gooi. Ik zal de app en de werking van het toestel waarmee ze op dat moment werken, altijd eerst uitleggen. Herhaling en geleidelijkheid zit ook in alle activiteiten.
Ziezo, nu bent u klaar om eens te kijken naar mijn activiteiten! Hopelijk kan u wat inspiratie opdoen. Heeft u zelf een bemerking, of een toevoeging? Onderaan de pagina kan u een reactie nalaten.

Reactie plaatsen
Reacties