Opdracht 3: Freeze!

Eindtermen

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

5. De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm te geven.

Leerplandoelstellingen

Muzische ontwikkeling

MUva3: De technische en expressieve vaardigheden die nodig zijn om zich muzisch uit te drukken in beeld, muziek, dans en drama verfijnen.

MUgr2: Durven fantaseren en verbeelden.

Ontwikkeling van het innerlijk kompas

IKvk1: Plezier beleven en voldoening ervaren bij spelen, leren en leven.

Mediakundige ontwikkeling

MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden.

MEge5 De functie en de waarde van media in de eigen leefwereld ervaren en illustreren. 

 

Beschrijving

In mijn stage vorig jaar heb ik een hele week rond thema 'circus' gewerkt in een tweede leerjaar. De leerlingen kregen allerlei lessen in het thema 'circus.' Ik heb onder andere een les Nederlands gegeven over de woordenschat van het circus. Verder gaf ik ook een WO les over de geschiedenis van het circus. Tijdens een les muzische opvoeding leerde ik een lied aan over het circus. De leerlingen kregen ook les over de dieren van het circus en ten slotte eindigden we met een dramales. Dit wil ik graag gebruiken als opdracht 3:

De leerlingen worden opgedeeld in heterogene groepen van vier leerlingen. De leerlingen krijgen de opdracht om een situatie die zich zou kunnen voordoen in het circus te bedenken. De leerkracht heeft allerlei circusmateriaal meegenomen en verkleedgerief. De leerlingen mogen zich helemaal inleven en zich verkleden. Het is de bedoeling dat de leerlingen hun situatie spelen voor de klas en op een bepaald moment 'bevriezen.' Op dat moment neemt de leerkracht een foto met het fototoestel van de school. Zo verkrijgen de leerlingen leuke actiefoto's. Voor de groepjes die dit een moeilijke opdracht vinden en geen situatie kunnen bedenken, zijn er situatiekaarten. Op deze situatiekaarten staan situaties die ze zouden kunnen spelen, met een aantal bijvragen om zo de situatie zelf verder aan te vullen. Een voorbeeld van zo'n situatiekaart vindt u hieronder:

Twee danseressen dansen op een podium. Wauw, wat is het publiek enthousiast! Ze klappen en lachen er op los!

- Welk dansje doen de danseressen?

- Welke kledij hebben ze aan?

- Wat doet het publiek nog meer?

 

Nadat de leerlingen voldoende tijd hebben gekregen om hun situatie te maken, is het tijd voor de grote voorstelling. De leerlingen mogen ieders hun situatie uitbeelden. Wanneer zij bevriezen, trekt de leerkracht de foto! Wanneer dit op een goede manier verloopt, krijgen enkele leerlingen ook de kans om eens een foto te trekken van groepjes. 

Verantwoording

Ik heb deze opdracht al eens uitgevoerd. Uit ervaring weet ik dat de leerlingen heel veel plezier hadden bij het maken en voordoen van de situaties. De leerlingen werden dus gestimuleerd om een positieve houding te hebben tegenover ICT. Ze waren nadien heel enthousiast en wilden zelf ook foto's maken. Doormiddel van de fototoestellen konden ze hun eigen creatieve ideeën vorm geven. Ze durfden fantaseren en verbeelden en werkten aan hun eigen expressieve vaardigheden. Na de les vertelden enkele leerlingen me dat het maken van foto's heel leuk is.

"Zo leg je momenten vast die je leuk vond en vergeet je ze niet zo snel."- Melanie