Opdracht 6: Stopmotion

Eindtermen

2. De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier. 

3.  De leerlingen kunnen zelfstandig oefenen in een ICT ondersteunende leeromgeving.

4. De leerlingen kunnen zelfstandig leren in een door ICT ondersteunende leeromgeving. 

5. De leerlingen kunnen ICT gebruiken om hun eigen ideeën creatief vorm te geven. 

7. De leerlingen kunnen ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen.

Leerplandoelstellingen

Rooms-katholieke godsdienst

RKgs2 Openkomen voor de betekenis(sen) van en zich laten inspireren door Jezusbeelden, godsbeelden, Bijbel- en geloofsverhalen en andere levensbeschouwelijke verhalen.

Mediakundige ontwikkeling

MEmw1 Media enthousiast en positief aanwenden.

MEge5 De functie en de waarde van media in de eigen leefwereld ervaren en illustreren. 

Socio-emotionele ontwikkeling

SErv3 Samenwerken met anderen en zo bijdragen tot het realiseren van een gemeenschappelijk doel. 

 

Beschrijving

Deze activiteit wordt gedaan vlak voor de goede week. 

De leerkracht leest als inleiding eerst het verhaal van Palmzondag voor aan de leerlingen. De leerkracht houdt hier eerst een onderwijsleergesprek over. Nadien mogen de leerlingen door middel van stopmotion het verhaal in kaart brengen. De leerlingen werken in groepjes per 3 en krijgen 1 IPad per groep. Ze gebruiken de app: "Stop Motion Studio". De leerkracht heeft allerlei materiaal voorzien: doeken, legopoppetjes, buxustakken,... De leerlingen gaan door middel van heel veel foto's achter elkaar te trekken in de app een filmpje creëren. Op het einde van de les mogen de leerlingen de filmpjes tonen elkaar. Het is de bedoeling dat het filmpje minstens 30 foto's bevat. De leerkracht loopt rond en geeft de leerlingen voldoende feedback en hen bij te sturen indien nodig. Alvorens de leerlingen aan deze opdracht beginnen, laat de leerkracht een filmpje zien van een Bijbelverhaal dat ze de les voordien besproken hebben. De leerkracht bespreekt "stop motion" en legt de app uit. Pas nadien gaan ze effectief aan het werk.

 

Verantwoording 

De leerlingen gebruiken de IPad en de app "Stop Motion Studio" doelmatig en verantwoord. Ze oefenen het gebruik van de app en het gebruik van de iPad zelfstandig. Ondertussen leren ze ook zelfstandig door het verhaal "vast te zetten" in hun geheugen. De leerlingen maken een filmpje en kunnen hun eigen ideeën creatief vorm geven. Het filmpje dat ze gemaakt hebben, is een vorm van informatie die ze voorstellen aan anderen door dit te tonen. De eindterm van Rooms-katholieke godsdienst, lijkt me zeer duidelijk. Het filmpje draait om het Bijbelverhaal van "Palmzondag". De leerlingen werken samen in een groepje van 3 om zo tot een goed resultaat te komen. Stopmotion is een fijne werkvorm waaraan je kan werken in de klas. Door het verhaal eerst op een fijne manier te vertellen en de opdracht enthousiast over te brengen zijn de leerlingen zeker gemotiveerd om aan de slag te gaan. De werkvorm "Stop Motion" zouden de leerlingen zeker in hun eigen leven ook kunnen gebruiken.