Aanbevelingen

Persoonlijk vind ik dat mijn school al op een redelijk niveau staat qua ICT-gebruik. Maar natuurlijk kan elke school, elke leerkracht, elk individu nog groeien op verschillende vlakken.

Schoolvisie

Ten eerste denk ik dat het noodzakelijk is dat de directeur met zijn schoolteam een duidelijk afgebakende visie voorziet op ICT. Momenteel kon de directeur mij wel vertellen wat hij vond van ICT, maar een echte schoolvisie is onbestaand. 

Soft- en hardware

Ten tweede is de internetverbinding niet zo stabiel op school X. Mijn mentor werkt daarom niet zoveel met ICT. Tijdens mijn stage heb ik een aantal keer geprobeerd om een filmpje te laten zien of een Just Dance filmpje op te zetten als tussendoortje. Dit is een aantal keer mislukt omdat er geen internetverbinding was. Normaal gezien maakte ik mijn lessen ook in Gynzy en I3Learnhub, maar dit bracht nu risico's mee. Ik heb dus vaak lessen in PowerPoint gemaakt en deze meegenomen op stick. Op maandag keken de leerlingen van groep 4 (tweede leerjaar) ook vaak een karrewietfilmpje. Tijdens mijn stage kon dit niet bij het ochtendritueel omdat de internetverbinding niet werkte. Ik heb dit toen tijdens het eten opgezet, omdat het toen wel kon. Als school X zich verder wil ontwikkelen op ICT-gebied, denk ik dat het van groot belang is dat er iets wordt gedaan aan de internetverbinding. Dit weerhoudt leerkrachten ervan om activiteiten te voorzien omdat het nooit zeker is dat dit kan doorgaan.  Natuurlijk moet je flexibel zijn als leerkracht en kunnen omgaan met wijzigingen in omstandigheden, maar momenteel integreren de leerkrachten ICT hierdoor veel minder. Als dit probleem zou opgelost worden, denk ik dat de leerkrachten de leerlingen veel meer leerkansen kunnen bieden. 

De school beschikt over heel wat hardware die men zou kunnen gebruiken tijdens de lessen. Toch weten weinig leerkrachten wat er juist beschikbaar is. Niet elke leerkracht kon mij vertellen over de iPads of de tablets. Het aantal was een beetje vaag en de leerkrachten zeiden dat deze enkel in groep 8 lagen. Tijdens mijn gesprek met de directeur werd duidelijk dat de leerkrachten deze konden ontlenen en dat iedereen hier gebruik van kon maken. De meeste leerkrachten werken enkel met hun digibord en heel af en toe met de computers in de klas. Ik denk dat de leerkrachten op de hoogte moeten worden gebracht van welke hardware er beschikbaar is en met welke software ze aan de slag kunnen gaan. Dit zou concreet bv kunnen betekenen: een vergadering hierover of een fiche in de lerarenkamer waar al het materiaal op staat.  

Deskundigheid

Momenteel fungeert het schoolteam als coördinator. Ik denk dat hierdoor  sprake is van een goede samenwerking onder de leerkrachten. Maar in realiteit lopen  de leerkrachten van de ene collega naar de andere collega zonder resultaat. Dit is in mijn ogen tijdverlies. Ik ben van mening dat er misschien toch een vast persoon voor zou moeten zijn. Met hulp vragen aan collega's is absoluut niets mis, maar een school zonder ICT-coördinator lijkt me wat gek. Ik ben dus voor het invoeren van een nieuwe ICT-coördinator. De overheid biedt ICT uren aan, dus waarom zou men deze niet gebruiken?

Op vrijdagvoormiddag is er het 'zelfontdekkend leren.'  De leerlingen mogen in een willekeurige klas gaan ontdekken. In deze klassen liggen allerlei materialen.  De leerlingen mogen dus klasdoorbrekend gaan leren.  In groep 4 is al het materiaal rond getallenkennis aanwezig, in groep 3 het materiaal van bewerkingen, etc. Waarom kunnen ze geen lokaal voorzien waar de leerlingen kunnen zelfontdekken en experimenteren met ICT? Concreet dacht ik aan bv experimenteren met stopmotion, een greenscreen, activiteiten op het digibord, spelletjes op de computer, een domino of een memory met allerlei soorten hardware om dit te leren kennen,... De school kan in het thema wiskunde blijven, door hier allerlei wiskundige berekeningen in te verwerken. 

Op KdG leren wij dat wanneer we een hoekenwerk organiseren,  er zeker 1 ICT-hoek in verwerkt moet zijn. In de praktijk zie ik dat dit niet gebeurt. Misschien kan dit eens worden voorgelegd in een vergadering. 1 ICT- hoek per hoekenwerk lijkt mij echt haalbaar en vooral heel leerzaam voor leerlingen.